"Bij elk verhaal moet de kijker iets voelen" - interview in De Morgen

"Bij elk verhaal moet de kijker iets voelen" - interview in De Morgen

Wat vroeger nog gewoon 'verhalen vertellen' heette, wordt tegenwoordig 'storytelling' genoemd. En het is iets waar elke journalist mee bezig zou moeten zijn, vindt Verheyden. "De strijd om de kijker is veel heviger geworden. VRT en VTM moeten allang niet meer naar elkaars nieuws zitten kijken. Ze zouden zich beter zorgen maken over het enorme aanbod dat je tegenwoordig overal elders aantreft. Dat is de echte concurrentie. Als het verhaal dat je brengt niet interessant genoeg is, dan klikt je kijker gewoon een ander filmpje aan. Om daar tegenop te kunnen moeten we meer dan ooit op goede verhalen rekenen."

Read More

“Wat een vogeltje mij influisterde”

“Wat een vogeltje mij influisterde”

Als je in San Francisco rondloopt, dan zie je ze met honderden om je heen: De Biz Stone-ssen van Silicon Valley. Ze houden zich op in co working offices als Rocketspace of zitten van ‘s morgens tot ‘ s avond in trendy koffiebars te werken aan hun start ups in de hoop de nieuwe Mark Zuckerberg te worden en die ene app uit te vinden die opnieuw een frisse wind doet waaien doorheen de miljoenen smartphones en wireless verbindingen overal ter wereld.

Read More

Act Local, Think Global: Google on VRTnieuws-2020

Act Local, Think Global: Google on VRTnieuws-2020

Terwijl de laatste herfstzon de laatste dagen van oktober probeert op te fleuren, verzamelen tientallen journalisten van de openbare omroep in Antwerpen om er te brainstorm over de toekomst van de journalistiek en de rol van de VRT in het medialandschap; klaarstomen voor 2020 heet dat.

Read More

Journalistiek is geen misdaad

Journalistiek is geen misdaad

Januari 2011, ergens aan het einde van de maand op een broeierige namiddag. Op en rond het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro is de revolutie volop aan de gang. Ik breng er al een week verslag van uit en ik besluit die dag om Tahrir even te laten voor wat het is en trek naar de wijk Kasr El Nil om er te polsen wat de Egyptenaren die je niet op het plein ziet, vinden van de revolutie.

Read More

How To Story

How To Story

In How To Story nemen de auteurs je mee achter de schermen van het beeldverhaal. Ze geven je de basics van storytelling mee en waarschuwen je voor valkuilen: Hoe kies je de juiste invalshoek? Hoe schrijf je een goed scenario? En waarom loopt het soms toch nog fout in de montage?

Read More

Het gewicht van eenzaamheid

Het gewicht van eenzaamheid

De zorgregisseurs in Brussel trekken aan de alarmbel. Zorgregisseurs zijn hulpverleners die voor de nodige omkadering zorgen zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Het project in Brussel-centrum dreigt volgend jaar te verdwijnen, omdat noch het Riziv noch de Brusselse overheid van eerstelijnsbegeleiding van ouderen een prioriteit maakt. Want door de zesde staatshervorming is ouderenzorg binnenkort geen federale bevoegdheid meer en is op een tiental weken van de verkiezingen niet duidelijk welk beleid er na 25/05 zal gevoerd worden.

Read More

Brussels' Boroughs

Brussels' Boroughs

Graag zie ik Marc Didden struinen langs de Brusselse lanen. We begroeten mekaar wel eens minzaam in die gezellige koffiebar in de Ortsstraat, vlakbij de Beurs. Ik begrijp zijn dagelijks verlangen om de Brusselse straten te (her)ontdekken; dat maakt een stad zo rijk: dat je er elke dag wel nieuwe dingen ontdekt. Ze prikkelt, ergert, houdt vast en laat in ons geval nooit meer los.

Read More

Brief aan Shirin - Dageraadplaats

Brief aan Shirin - Dageraadplaats

Het Radio1-programma 'Dageraadplaats' vroeg me n.a.v. de gebeurtenissen in Bangladesh een brief te schrijven. Het werd er eentje aan Shirin, een vrouw die ik ontmoette aan een plaatselijk hospitaal.

Read More

Made in Bangladesh

 

blogpost voor www.deredactie.be

Is er zes maanden na de grote ramp van Rana Plaza iets veranderd voor de textielarbeiders in Bangladesh? VRT-journalist Tim Verheyden trok voor "Koppen" naar Bangladesh en zocht het uit.

 

 

"Zie je dit meisje?", vraagt mijn vertaler. "Ze is 13 en heeft bloedarmoede. Dat is geen uitzondering hier. De gezondheid van veel kinderen is nog erger", voegt hij eraan toe terwijl we terug naar de auto wandelen. We wandelen verder in één van de vele honderden typische steegjes in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, onderweg naar de zoveelste kledingfabriek.

 

 

Ik kom net van een sweatshop waar kinderen van 10 tot 13 jaar oud T-shirts bedrukken. Met hun handen en voeten in de verf werken ze minstens tien uur per dag om de bestellingen op tijd klaar te krijgen. Alles gebeurt met de hand, de prints worden gedroogd met een haardroger. De geur was zo indringend dat ik er na 5 minuten al hoofdpijn kreeg.

 

Screen Shot 2013-09-27 at 00.24.41.png

 

De kinderen waren verrast door ons bezoek; "kopers uit België", hadden we tegen de baas gezegd, om er met een verborgen camera binnen te geraken. Want echt happig zijn ze hier niet op buitenlandse cameraploegen sinds de ramp op Rana Plaza waar meer dan 1.100 doden vielen.

 

Dure beloftes

 

Na het drama zijn er dure beloftes gemaakt door de kledingproducenten: charters zijn ondertekend om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Maar daar is niets van te merken.

 

 

Ik zie met mijn eigen ogen hoe 40 mannen, opeengepakt op een paar vierkante meters, aan de lopende band trendy wintertruien maken voor de Europese markt. Elektriciteitskabels liggen onbeschermd op de vloeren of hangen los aan de muren: "An accident waiting to happen".

Screen Shot 2013-09-27 at 00.26.07.png

Het is een sweatshop van PSPS textile, die werken voor onder meer H&M en Tommy Hilfiger. Ik zie hoe kinderen sleuren met hompen textiel in een fabriek die onder meer fleeces maakt voor Lidl.

Ik zie hoe een slachtoffer van de ramp op Rana Plaza sukkelt om te wandelen, zijn been is verbrijzeld toen het gebouw instortte. Ook de brandwonden zijn zichtbaar. Deze man zal nooit meer kunnen werken, hij is veroordeeld om te bedelen. Dan is werken voor 40 euro per maand nog zo geen slechte oplossing, bedenk ik me. Cynisme.

Of hij al een compensatie heeft gehad van de overheid of het kledingmerk waarvoor hij werkte?, vraag ik. De man schudt zijn hoofd en zucht van neen. Hij heeft voor Primark gewerkt, die een winkel hebben in Luik. Toch valt er op de website van Primark te lezen dat het bedrijf al 1,5 miljoen dollar heeft vrijgemaakt voor de slachtoffers.

 

Nog steeds geen controle

 

Sinds de ramp zes maanden geleden is er in geen enkele van de 5.000 textielfabrieken in Bangladesh een inspectie geweest, noch door de overheid, noch door de kledingproducenten.

 

 

Eén van de grote problemen is dat de merken geen zicht hebben op hoe hun onderaannemers in Bangladesh te werk gaan. Toch dragen ze net daar een verpletterende verantwoordelijkheid. En die bedrijven kunnen niet langer de andere kant opkijken.

Toch is het geen oplossing om de kledingindustrie in Bangladesh te boycotten; dat zou pas een drama zijn voor de miljoenen mensen die in de sloppenwijken wonen en in de textielindustrie werken. Het zou hen nog meer in de ellende duwen.

 

Maar als ik bij ons in de winkel 12 euro moet betalen voor een T-shirt in plaats van 10 euro, ben ik sinds mijn reis naar Bangladesh bereid om dat te doen. Want de doffe blik in de ogen van de kinderen die boven de verfbakken T-shirts stonden te bedrukken, vergeet ik nooit meer.

 

 

Alle foto's hier