“Wat een vogeltje mij influisterde”

Als je in San Francisco rondloopt, dan zie je ze met honderden om je heen: De Biz Stone-ssen van Silicon Valley. Ze houden zich op in co working offices als Rocketspace of zitten van ‘s morgens tot ‘ s avond in trendy koffiebars te werken aan hun start ups in de hoop de nieuwe Mark Zuckerberg te worden en die ene app uit te vinden die opnieuw een frisse wind doet waaien doorheen de miljoenen smartphones en wireless verbindingen overal ter wereld.

Biz Stone (echte naam Chrisopher Isaac Stone) was zo iemand. Hij vond de naam Biz Stone uit als online alter ego. Na omzwervingen bij onder meer Google vindt hij op een dag tijdens een zogenoemde hackaton een systeem uit dat de voorloper van twitter is. Op dat moment, beginjaren 2000, is twitter een statusupdatesysteem waar je met je gsm sms’jes naartoe stuurt. 140 tekens. We weten intussen allemaal hoe het verder is gelopen.

Biz Stone neemt je in deze mini-autobiografie mee achter de schermen van Silicon Valley, de groei van Twitter en de filosofie die het bedrijf hanteert. We ontdekken energieke, soms ratelende jongeman die vertelt hoe moeilijk om boven water te blijven in Silicon Valley, maar tegelijkertijd je leven kan veranderen als je op dat ene idee stuit dat miljoenen dollars waard blijkt te zijn.

“Wat een vogeltje mij influisterde” is een roadtrip door The Bay, meer nog dan dat het hoogstaande en verplichte literatuur is. Maar het is op z’n minst interessant voor al wie met tech start ups bezig is. Maar nog interessanter, zeg maar reflecterender, zijn de citaten die Stone ons af en toe meegeeft. En die je doen nadenken over creativiteit en niet opgeven.
Achter de storytelling dus.


Enkele ideeën.Dit is een nuttige oefening bij elk probleem of idee. 
Visualiseer alles waarvan je wilt dat het in de volgende
twee jaarvoor je gebeurt.
Wat is dat? Ik wil mijn eigen ontwerpbureau maken. Ik wil mijn eigen start-up opzetten. Ik wil een poezenfilmpje maken dat een hit wordt op YouTube.
Laat dat idee in je hoofd sudderen terwijl je op je werk
zit of een eindje wandelt.
Kom niet met iets heel bijzonders.
Als je je een idee vormt en dat gewoon in je achterhoofd
houdt, begin je onbewust iets te doen waarmee je stappen zet in de richting van je doel. Het werkt wel min of meer.
 
Men zegt wel dat succes een combinatie is van hard werken en geluk hebben en in sommige gevallen is geluk het stukje dat je niet in de hand hebt. Maar als je kansen voor jezelf creëert, gaat je slagingskans in de loterij enorm onhoog.
 
Je droom uitvinden is de eerste en grootste stap op weg om 
het allemaal te laten uitkomen.
 
Ik kan niet werken aan iets waarin ik niet geïnteresseerd ben. Toen ik een keer op de middelbare school een werkstuk moest schrijven voor het vak politiek, blokkeerde ik helemaal. De onderwerpen waren saai en ik kon mezelf maar niet aan het werk krijgen. Ik zou voor het vak zakken of een slecht cijfer krijgen, tenzij ik iets kon verzinnen waardoor ik plezier in die opdracht kreeg. Toen ik besloot ik dat ik zou schrijven over waakzaamheid en daarbij Batmanstrips zou gebruiken als mijn primaire materiaal. Zodra ik dat onderwerp dat mijn volle belangstelling had, schreef ik het stuk in één keer.
 
Eén van de eerste beslissingen die we in verband met Twitter hebben genomen, iets wat nooit veranderd is, is dat een boodschap beperkt blijft tot maximaal 140 karakters.
 Beperking inspireert tot creativiteit.
 


“Wat een vogeltje mij influisterde” is uitgegeven bij Businesscontact.