How storytelling leads to more impact

How storytelling leads to more impact

It’s been 3 months now since I started my new job as a chief storytelling with VRT (Belgium), focusing on how we do stories for the 7 o’clock news.

Since then I have been talking to dozens of people from newsrooms across the globe who are also trying to stay on top of new trends in storytelling and how news broadcasts can learn from the digital revolution and online storytelling.

Read More

Het ego achter de IK-journalistiek

Het ego achter de IK-journalistiek

Laat ik maar meteen schuld bekennen.
Ik doe het ook: mezelf als figuur opvoeren in reportages.
Als ik naar de sweatshops in Bangladesh trek, de oorlogskinderen van Syriëeen maand zonder suiker leef of de wereld achter ons dagelijks afval ontdek; als reporter kom ik bij mijn reportages af en toe in beeld.

Of zoals het ook wordt genoemd: de IK-journalistiek.

Waar het vroeger absoluut not done was om als journalist in je eigen reportages aan bod te komen, duiken er de laatste maanden heel veel verhalen op die vanuit het perspectief van de betrokken reportagemaker zijn gemaakt.

Read More

Constructive journalism is for pussies. Or not?

Constructive journalism is for pussies. Or not?

“We don’t need constructive journalism, we need real news”.
A statement I saw on Twitter after the topic was trending in Belgium on social media last week. A statement that was also supported by a politician who said on the website of a newspaper that ‘the only thing we need is objective journalism and not journalists hiding what’s going on in the real world’.

But is constructive journalism only about ‘good news stories’ and subjective reporting?
Let’s go into that for a moment.

Read More

Killer examples of the best infographics

Killer examples of the best infographics

Recently, I stumbled upon this book: The Best American Infographics of 2014 by Gareth Cook. It is covering a lot of infographics on topics from soccer to the history of English.

Big data is hot and it is everywhere. An infinitely large number of articles in print or broadcast journalism are based on numbers. Especially in print and online journalism it is of great importance to catch the data in one strong image and tell your story in one picture.

Read More

Wiskunde en chemie lossen mysteries op - Over storytelling in de klas.

Wiskunde en chemie lossen mysteries op - Over storytelling in de klas.

Onlangs kreeg ik de vraag van een academische uitgeverij om te spreken over storytelling tijdens infodagen voor directies van het lager onderwijs. Vooral in Nederland is er erg veel aandacht voor de pedagogische meerwaarde van (digitale) storytelling in het onderwijs.

Die benadering van verhalen vertellen is uiteraard heel anders dan de storytelling die bijvoorbeeld journalisten en reportagemakers toepassen.

Read More

Elke dag Charlie zijn.

Elke dag Charlie zijn.

Een leeg cartoonvak als teken van weerzin tegen de onmenselijkheid in Parijs. De cartoonist van The New Yorker schreeuwt in stilte zijn onmacht uit over de laffe aanslag in Parijs. Iets verderop een vliegtuig dat op het punt staat twee potloden te doorboren in volle vlucht. Een sterk beeld als verwijzing naar de aanslagen van 11 september 2001 in New York. 

Of een terrorist die een tekenaar neerschiet met de verantwoording 'He drew first'. Zoveel, oneindig veel, boosheid op de feeds van mijn sociale media. 

Read More

"Bij elk verhaal moet de kijker iets voelen" - interview in De Morgen

"Bij elk verhaal moet de kijker iets voelen" - interview in De Morgen

Wat vroeger nog gewoon 'verhalen vertellen' heette, wordt tegenwoordig 'storytelling' genoemd. En het is iets waar elke journalist mee bezig zou moeten zijn, vindt Verheyden. "De strijd om de kijker is veel heviger geworden. VRT en VTM moeten allang niet meer naar elkaars nieuws zitten kijken. Ze zouden zich beter zorgen maken over het enorme aanbod dat je tegenwoordig overal elders aantreft. Dat is de echte concurrentie. Als het verhaal dat je brengt niet interessant genoeg is, dan klikt je kijker gewoon een ander filmpje aan. Om daar tegenop te kunnen moeten we meer dan ooit op goede verhalen rekenen."

Read More

“Wat een vogeltje mij influisterde”

“Wat een vogeltje mij influisterde”

Als je in San Francisco rondloopt, dan zie je ze met honderden om je heen: De Biz Stone-ssen van Silicon Valley. Ze houden zich op in co working offices als Rocketspace of zitten van ‘s morgens tot ‘ s avond in trendy koffiebars te werken aan hun start ups in de hoop de nieuwe Mark Zuckerberg te worden en die ene app uit te vinden die opnieuw een frisse wind doet waaien doorheen de miljoenen smartphones en wireless verbindingen overal ter wereld.

Read More

Act Local, Think Global: Google on VRTnieuws-2020

Act Local, Think Global: Google on VRTnieuws-2020

Terwijl de laatste herfstzon de laatste dagen van oktober probeert op te fleuren, verzamelen tientallen journalisten van de openbare omroep in Antwerpen om er te brainstorm over de toekomst van de journalistiek en de rol van de VRT in het medialandschap; klaarstomen voor 2020 heet dat.

Read More

Journalistiek is geen misdaad

Journalistiek is geen misdaad

Januari 2011, ergens aan het einde van de maand op een broeierige namiddag. Op en rond het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro is de revolutie volop aan de gang. Ik breng er al een week verslag van uit en ik besluit die dag om Tahrir even te laten voor wat het is en trek naar de wijk Kasr El Nil om er te polsen wat de Egyptenaren die je niet op het plein ziet, vinden van de revolutie.

Read More

How To Story

How To Story

In How To Story nemen de auteurs je mee achter de schermen van het beeldverhaal. Ze geven je de basics van storytelling mee en waarschuwen je voor valkuilen: Hoe kies je de juiste invalshoek? Hoe schrijf je een goed scenario? En waarom loopt het soms toch nog fout in de montage?

Read More